Drogen Krokodil

Västerås har under den senaste tiden drabbats av en ”drogvåg” som främst bestått i en kraftig ökning av den syntetiska drogen MDPV bland ungdomar. Nu rapporterar Vestmanlands Läns Tidning att man på medicinakuten även fått in en kvinna som tagit Krokodil – ett ”hemkok” av desomorfin som får kroppsdelar att ruttna.

Enligt tidningen berättar Josefin Viklund, medicinsk ledningsansvarig på medicinska akutvårdsavdelningen MAVA, att kvinnan själv uppgav att hon tagit Krokodil. ”Viklund fann ingen anledning att misstro henne, kvinnan hade fula hudsår”, skrivervlt.se.

Hittills har polisen inte gjort några beslag av Krokodil, utan är främst oroade över MDPV-epidemin.

Krokodil är ett stort problem i Ryssland där fattiga missbrukare själva tillverkar den i hemmalaboratorier med hjälp av jod, röd fosfor och värktabletter innehållande kodein. Resultatet är ett ”smutsigt” desomorfin, en drog som är 8-10 gånger starkare än morfin. Desomorfin är en farlig drog i sig själv, men slaggprodukterna från tillverkningen ger upphov till svåra inflammationer, vävnadsskador och kallbrand. Enkelt uttryckt börjar missbrukarens lemmar ruttna.

Krokodil används av begripliga skäl endast av de tyngsta och mest desperata missbrukarna. Den dök först upp i Sibirien och de ryska delarna av Asien år 2002, men under de senaste tre åren har användningen spritt sig över hela Ryssland. Förra året rapporterade den tyska tidningen Bild om att den hade kommit till Tyskland, och under den senaste tiden har rykten om den kretsat i Västerås.

Eftersom bilderna på de som missbrukar krokodil är vidriga så länkar jag till dem här. LÄNK
Nu kan ni själva välja om ni vill se dem.

Nu kanske gemene man kan få ett hum om hur starkt ett drogberoende är. Trots att de vet de hemska konsekvenserna så kan de inte låta bli drogerna. Hoppas verkligen vi slipper det här i Sverige..

5 dec 2012