Om oss

 

                                                     /jag-mona.jpg

Vi är en grupp föräldrar som på olika sätt kommit i kontakt med missbruket i Boden. 
Känslan av ensamhet, uppgivenhet och att ingen annan har/hade det som vi är/var med om, vill vi inte ska drabba andra föräldrar. 

Efter att ha kontaktat FMN så fick vi det stöd vi behövde och någon som lyssnade på vad vi sa och dessutom förstod vad vi pratade om. Den känslan vill vi förmedla till andra föräldrar, så det gjorde att vi beslutade oss för att starta upp i Boden igen.

Om du känner att du vill träffa oss så börjar vi med ett stödsamtal där du får ventilera dina tankar innan träffen i grupp. Du behöver inte ha bekräftat att din närstående missbrukar utan det kan vara en misstanke, obehagskänsla eller att du helt enkelt bara vill veta mer om droger och missbruk. Ingen fråga är för stor, liten eller dum. Frågar man inte så får man ju inget svar.
Det är bara att höra av sig så bokar vi en tid.

Kom ihåg att det är lättare att be om ursäkt om du hade fel än att senare sitta med facit i hand och förstå att din känsla var rätt.

KOM IHÅG: VI HAR TYSTHETSLÖFTE. 

"I dag är inte frågan OM våra barn kommer att möta droger....utan NÄR"

Anhöriga – en resurs 

Anhöriga är den resurs som finns kvar efter att alla andra (sociala, polis, läkare etc) har gjort sitt när missbrukaren tillfrisknat. Det är den viktigaste resursen och den måste ibland få lite energi och stöttning av andra på vägen. 

 

C.R.A.F.T 
"från engelskans ”community reinforcement and family training"

Enligt Socialstyrelsens rekommendation bör hälso- och sjukvården och socialtjänsten erbjuda stöd i form av CRAFT till anhöriga som vill motivera personer med missbruk eller beroende av alkohol och narkotika till behandling. Avgörande för rekommendationen är att åtgärden har god effekt på andelen personer med missbruk eller beroende av alkohol och narkotika som påbörjar behandling, en positiv effekt på missbruket och beroendet samt på känslomässig och social funktion hos anhöriga.

Denna rekommendation kom i april 2015. Vi inom FMN hade redan då startat igång med att lära oss mer om CRAFT. Tack vare Carina Bång som i dagsläget, är den enda certifierade CRAFT-utbildaren i Sverige, fick vi möjlighet att studera CRAFT och insåg då att detta kändes helt rätt för oss anhöriga. Vi har vid två tillfällen lärt oss en hel del och det vi kan säga är att vi tror verkligen på denna metod för att motivera våra missbrukande anhöriga till att gå in i behandling. Nu i januari så har vi gått en utbildning för yrkesverksamma och det var så intressant. 

Allt grundar sig i att kunna kommunicera på ett sådant sätt att man får en meningsfull dialog utan att de hela tiden ska gå i försvar. En vettig kommunikation är A och O och grunden för en lyckad fortsättning. För att få till en bra kommunikation så krävs det ju att man träffas när det är ett bra tillfälle. Om den närstående är påverkad när man ses så får man ta en "time out" och träffas vid ett bättre tillfälle. Utan kommunikation har man ingenting.

Intresserad och vill veta mer om C.R.A.F.T så ta kontakt med oss. Vi berättar gärna.